:D Ja som sa dnes rozpiekla. Piekla som 2 druhy koláčov. Z toho
jeden sa mi rozpadol,čiže plnku (karamel) som zužitkovala aspoň ako tak a
urobila jablkovo-karamelove košičky. :D
No ale ja sa budem venovať tým "chlebíkom". Pôvodne v ceste mali byť aj hrozienka,ale rodinný príslušnici a ani môj frajer ich nemajú radi. Takže som ich vynechala. Ale vy ich kľudne pridajte. :)
Na cesto budeme potrebovať:
- 2 poháre hladkej múky
- droždie
- 120 ml mlieka
- 1/4 pohára cukru
- vajíčko
- soľ
- 3 lyžice oleju
- hrozienka
Mlieko si zohrejeme aby bolo letné ( v žiadnom prípade nesmie byť
horúce) ,pridáme jednu čajovú lyžičku cukru a nadrobíme droždie.
Počkáme kým sa nám droždie aktivuje a "nabuble". Mlieko s droždím
vylejeme do misky,pridáme vajíčko,soľ,cukor,hladkú múku
a olej. Ak pridávate aj hrozienka,nechajte ich predtým napučať vo vode a pridajte do cesta.Miešame kým sa nám cesto nezačne odlepovať od misky.
Vtedy ho málinko pomúčime a odložíme zabalené do utierky/deky na teplé
miesto. Počkáme kým zdvojnásobi objem. Ak bude krásne a veľké vyberieme
ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme. Cesto vyvaľkáme na približne pol
centimetrovú hrúbku. A teraz pride dôležitá časť. Cesto si rozdelíme na tri približne rovnaké pásiky. Každý pásik potrieme maslom a snažíme sa do stredu nasypať zmes hnedého cukru a škorice. Pásiky spojíme,aby sa nám nerozlepovali potrieme boky,ktoré spájame vodou. Vzniknú nám také 3 šuľančeky ( :D). A tie tri šúľančeky zapletieme ako keby sme plietli vrkoč. Môj vrkoč bol skôr na štýl Elsy z Frozen ,lebo začiatok bol hrubý a ku koncu sa ztenšoval ale verím,že vy budete viacej šikovní. :D
Ked ich už máme zapletené,potrieme vrch vajíčkom a dáme "vrkoč" piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 25 minút. Vrch by mal byť zlato-hnedý a vtedy môžeme koláč vyberať a nechať vychladnúť. A potom už len mňam mňam. :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára