pondelok 5. októbra 2015

"Chlebíky" na sladko.


:D Ja som sa dnes rozpiekla. Piekla som 2 druhy koláčov. Z toho jeden sa mi rozpadol,čiže plnku (karamel) som zužitkovala aspoň ako tak a urobila jablkovo-karamelove košičky. :D

No ale ja sa budem venovať tým "chlebíkom". Pôvodne v ceste mali byť aj hrozienka,ale rodinný príslušnici a ani môj frajer ich nemajú radi. Takže som ich vynechala. Ale vy ich kľudne pridajte. :)

Na cesto budeme potrebovať:

  • 2 poháre hladkej múky
  • droždie
  • 120 ml mlieka
  • 1/4 pohára cukru
  • vajíčko
  • soľ
  • 3 lyžice oleju
  • hrozienka
 Mlieko si zohrejeme aby bolo letné ( v žiadnom prípade nesmie byť horúce) ,pridáme jednu čajovú lyžičku cukru a nadrobíme droždie.  Počkáme kým sa nám droždie aktivuje a "nabuble". Mlieko s droždím vylejeme do misky,pridáme vajíčko,soľ,cukor,hladkú múku a olej. Ak pridávate aj hrozienka,nechajte ich predtým napučať vo vode a pridajte do cesta.Miešame kým sa nám cesto nezačne odlepovať od misky. Vtedy ho málinko pomúčime a odložíme zabalené do utierky/deky na teplé miesto. Počkáme kým zdvojnásobi objem. Ak bude krásne a veľké vyberieme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme. Cesto vyvaľkáme na približne pol centimetrovú hrúbku. A teraz pride dôležitá časť. Cesto si rozdelíme na tri približne rovnaké pásiky. Každý pásik potrieme maslom a snažíme sa do stredu nasypať zmes hnedého cukru a škorice. Pásiky spojíme,aby sa nám nerozlepovali potrieme boky,ktoré spájame vodou. Vzniknú nám také 3 šuľančeky ( :D). A tie tri šúľančeky zapletieme ako keby sme plietli vrkoč. Môj vrkoč bol skôr na štýl Elsy z Frozen ,lebo začiatok bol hrubý a ku koncu sa ztenšoval ale verím,že vy budete viacej šikovní. :D
Ked ich už máme zapletené,potrieme vrch vajíčkom a dáme "vrkoč" piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 25 minút. Vrch by mal byť zlato-hnedý a vtedy môžeme koláč vyberať a nechať vychladnúť. A potom už len mňam mňam. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára